One-liners kan vara farliga. Om att kalla Rinkeby en krigszon

"Att du säger kan användas emot dig" lyder en välkänd mening från amerikanska filmer när polisen fångar skurken. Men det gäller i högsta grad även alla som yttrar sig offentligt. Det fick chefsåklagare Lise Tamm känna på efter att i en intervju med Studio Ett i Sveriges Radio ha sagt: "Rinkeby är nästan som en krigszon alltså. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort”. Nu får hon ägna sig åt att be om ursäkt/hävda att det hon sa blivit förvanskat i takt med att andra kritiserar hennes uttalande. 

Nu lär Lise Tamms uttalande blåsa över på någon dag. Imorgon säger någon annan något annat och medierna letar vidare efter andra nyheter. Men pratskandalen med Lise Tamms krigszonsuttalande pekar också på paradoxen med mediesamhället. Ju bättre du blir på att formulera ett snärtigt uttalande, desto större är också risken att du säger bort dig.

För det kan gå riktigt illa. En politiker jag intervjuade efter Janne Josefssons valstugereportage sa lite lakoniskt att det var nog inte detta som kommunikationsexperterna menade när de gett råden på medietränardagarna. De hade sagt att man skulle försöka formulera one-liners som fångar mediernas intresse. Han hade inför Janne Josefssons dolda kamera försökt vara "rolig" genom att kalla chilenska flyktingar på orten där han bodde för "sådana där som Pinochet inte hann med". Han fick avgå på en gång. One-liners kan vara livsfarliga för offentliga personer.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?