Bilder som säger mer än 1000 ord

Egentligen vet vi ju det här. Bilder säger mer än 1000 ord. Historien är fylld av vad man kallar för ikoniska bilder, bilder som blir symboliska. 3-årige Aylan Kurdis livlösa kropp på en strand i Turkiet ändrade i ett slag den offentliga debatten och sociala medier fullkomligt kantrar. Från ett nyhetsflöde som åtminstone delvis präglats av röster om att stänga gränser och begränsat flyktingmottagande till fokus på hjälpinsatser och stöd till flyktingar. Till och Europas politiska ledare pratar om att ändra sin policy ifråga om flyktingmottagande.

Det är inte första gången som nyhetsbilder blir ikoniska på det här sättet. Men varför får bilden på Aylan Kurdi så stort genomslag? Det var ju faktiskt inte den första nyhetsbilden på döda barn som publicerats under flyktingtragedin i Medelhavet.

Jag tror det har att göra med att bilden är så motsägelsefull i det att den liknar en annan bild på barn som alla föräldrar känner igen; bilden på det sovande barnet.  Ett sovande barn är en bild av trygghet. Som förälder har man många gånger stått och tittat på sitt sovande barn och kanske också tagit en bild för att minnas det fridfulla ögonblicket. De ser så rofyllda ut och man står intill och tänker på allt som hänt under dagen, vad det ska bli av dem i framtiden och hur mycket man älskar dem.

För det ser nästan ut som han sover. Bilden på Aylan Kurdi liknar det sovande barnet vid en första anblick. Men det är en nyhetsbild och armarna som ligger konstigt vridna bakåt och ansiktet rakt ner i sanden avslöjar att han inte längre lever. Bilden av trygghet har blivit en bild av en förälders största sorg. Det egna barnets död.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den blomstertid nu kommer.... Veckans valaffisch v.28

Fyra spaningar i invasionens skugga

Vem gynnades av valbevakningen - en fråga om AB-index?