Inlägg

Visar inlägg från september, 2011

Nya forskningsmiljoner

Idag fick vi JMG-forskare glada besked. Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) beviljade en ansökan där undertecknad tillsammans med Tomas Andersson-Odén, Marina Ghersetti och Monika Djerf-Pierre ska studera kriskommunikation och nya medier. Projektet är treårigt och heter "Krisinformation 2.0. Om nya mediers betydelse för kommunikation i samband med samhälleliga kriser". Läs lite mer om MSB:s beslut här .

Om forskningens frihet

Inte vet jag hur det är med andra, men i min värld skakar det till lite när Laura Hartman och Olof Petersson lämnar SNS med omedelbar verkan. Dimridåerna från SNS lurar ingen. Hartman och Petersson lämnar eftersom de upplever att det är för lågt i tak på SNS. Forskning som inte ligger i linje med det önskade får inte diskuteras offentligt hur som helst. Ulf Bjereld skriver ett välformulerat inlägg på sin blogg om det som skett och jag måste hålla med. SNS - som i akademiska kretsar har ett mycket gott rykte - har nu satt detta rykte på spel. Som alla andra får man nu fundera på hur man ska hantera det faktum att förtroende tar lång tid att bygga upp, men kan raseras på ett ögonblick.

"Mäktiga mecenater"

Bild
Idag firar vi att Tomas Andersson-Odén blivit docent. Tomas håller sin docentföreläsning kring ett nytt forskningsprojekt som handlar om hur näringslivet satsade resurser på den borgerliga pressen efter andra världskriget. Tomas har fått tillgång till arkivmaterial som tidigare inte varit tillgängligt. Föreläsningen har titeln "Mäktiga mecenater - storfinansens satsning på pressen för att hejda arbetarrörelsen efter kriget" . Det ska bli kul att höra vad Tomas ska göra framöver. Läs mer här .

När budskap tolkas om!

Att politiska motståndare ritar mustascher eller horn på valaffischer är inget nytt. Men i en tid där avancerad bildbehandling är var mans egendom finns det möjligheter att göra nidbilder eller motbilder av valaffischer. Faktum är att en engelsk medieforskare i förra veckan berättade att man i England av detta skäl i stort sett slutat med valaffischering. Jag har tidigare på denna blogg visat exempel på hur man gjort karikatyrer av partiers affischer. Men i Danmark har man gått ett steg längre. Kolla in det här .

Danmark är inte som Sverige

Bild
När man i internationella sammanhang argumenterar för jämförande studier brukar Sverige och Danmark ses som väldigt lika, närmast identiska. "Most similar system design" som det så vackert heter. Men om man försökt följa den danska valrörelsen som avslutas idag är det en sak som tydligt skiljer Sverige och Danmark. Valaffischerna. Vi svenskar tycker kanske att det blir lite mycket affischer i valtider. Ingenting jämfört med Danmark. Där tapetserar man hela städer med affischer. Dessutom är det påfallande mycket kandidataffischer. Jo, vi har det i Sverige också, men de dominerar inte på samma sätt som i dansk politik. Danmark är inte som Sverige...

Future of Journalism Vol 4

Bild
Då var konferensen avslutad med ett rundabordetsamtal om "The phone hacking scandal". Ett antal medieforskare (Ivor Gaber, Bob McChesney, Bettina Peters, Lynette Sheridan Burns) och en parlamentsledamot Chris Bryant från Labour) deltog. Personligen tycker jag inte att samtalet riktigt lyfte. Temat var ju vilka konsekvenser skandalen kommer att få, men inläggen handlade mer om synen på Robert Murdoch (opportunist, affärsman, ideolog, familjerpomotor, underdog, poltical junkie etc.). Det är ganska uppenbart att Robert Murdoch för britter och amerikaner är mycket mer central än vad vi upplever i Sverige. Fox News påverkan på amerikansk nyhetskultur är stark och News of the World och framförallt the Sun har haft betydelse för brittisk politik i decennier. Lägg där till att Murdoch styrt 40% av tidningsmarknaden, 80% of betal-TV och 70 % av tv-sporträttigheterna så inser man hur central Murdoch är i Storbritannien. Ska man sammanfatta samtalet om eventuella konsekvenser v

Future of Journalism Vol 3

Lite mer snapshots Belgiska forskare visar att vanliga människor är vanligare i nyheterna 2011 jfr med 2001. Fler artiklar, större artiklar, fler i varje artikel. Tydligast i kvalitetstidningar. De tidningar som jobbat mest med olika aspekter av läsardeltagande på nätet är också de som för fram medborgare i papperstidningen mest. En spridningseffekt av hur man hanterar nätet redaktionellt med andra ord. Kandadensiska forskare visar att även kanadensare som är aktiva på sociala medier och att on-line news inte slutar använda traditionella nyheter. Däremot är "heavy users" av FB och Twitter mer benägna att använda oortodoxa nyhetskällor som bloggar mm Av alla som regelbundet använder FB säger40% sager att de får nyheter via FB från vänner, 20% att de får nyheter av journalister via FB, 60 % menar att de exponerar sig för mer nyheter genom att använda FB, 71 % säger sig hålla koll på nyheter och

Future of Journalism Vol 2

Journalistikprofessorn Robert McChesney höll dagens key-note om den professionella journalistikens ställning i USA och dess framtid. Till skillnad från Emily Bell som höll gårdagens key-note (kommer tillbaks till den), såg inte McCheseny några ljus i mörkret i dagens USA. Han menade att journalistikens kris till och med är demokratins kris, men hans recept var att USA i likhet med andra länder måste subventionera journalistik med skattemedel, detta eftersom journalistik inte är "business" utan "common good". Det konkreta förslaget han nämnde från sin bok (The Death and Life of American Journalism: The Media Revolution that Will Begin the World Again) var att ge alla medborgare 200 USD som man kan ge till valfri icke-vinstgivande nyhetsorganisation. Från sitt retoriskt mycket underhållande tal kommer lite blandade fakta och fritt översatta citat. "Skälet till att vi behöver journalistik är för att regeringen ljuger för medborgarna - alltid"

Future of Journalism Vol 1

Igår och idag pågår forskningskonferensen "Future of Journalism" i Cardiff. Förutom att det är en välordnad och trevlig konferens på en av de mest framstående institutionerna för medieforskning i Storbritannien är den speciell på ett annat sätt. Den handlar inte om medier och kommunikation, utan om journalistik. Det innebär att alla forskare på konferensen på olika sätt har journalistik som huvudintresse, vilket i sin tur gör att alla sessioner är intressanta för en journalistikforskare som undertecknad. Här kommer några snapshots från gårdagens presentationer. I senaste valet i England har presskonferenser i princip blivit obsoleta. Partierna håller inte på med det längre, inte heller pressreleaser är lika vanliga som tidigare (halverat antal). Här finns en tydlig effekt av internet och sociala medier. Dessa har ersatt traditionella sätt att marknadsföra politik såsom presskonferenser och pressreleaser. När traditionella brittiska och holländska medier rapporterade från

Kan man lita på forskare?

I fredags publicerade jag en krönika i Borås Tidning om det fallande förtroendet för forskare och vad det kan bero på. I SOM-undersökningarna ser vi att förtroendet för forskning och forskare ligger högt, särskilt för medicin och naturvetenskap. Men det finns tydliga tecken på att förtroendet sakta urholkas. Hur det kan förklaras skriver jag mer om här .